Πως θα με βοηθήσει ο ψυχολόγος

Πως μπορεί να σε βοηθήσει ο ψυχολόγος και σε τι μπορεί να σε βοηθήσει η ψυχοθεραπεία. Τι θα κερδίσεις με την επισκεψη σε ψυχοθεραπευτή;

Στην Ελλάδα ακόμα και στις μέρες μας ο όρος ψυχολόγος είναι μια παρεξηγημένη έννοια και πολύ θεωρούν “κακό” το να βλέπει κάποιος έναν ψυχολόγο. Ακόμα χειρότερα πολλές φορές εάν κάποιος επισκέπτεται έναν ψυχολόγο πολλοί τον θεωρούν “άρρωστο”.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, και το καλό είναι ότι όσο περνάει ο χρόνος τέτοιες απόψεις παραμερίζονται, και όπως είναι το φυσιολογικό η επίσκεψη σε οποιοδήποτε ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή είναι πολύ φυσιολογική.

Πότε χρειάζεται κάποιος ψυχολόγο

Όπως και στις ασθένειες τις σωματικές έτσι και στις ψυχοσωματικές δεν χρειάζεται κάποιος να επισκεφτεί έναν γιατρό μόνο γιατί νοσεί αλλά και για πρόληψη. Έτσι εάν κάποιος νιώθει πληγωμένος, ευάλωτος ή ή ζωή του δεν πάει καλά είναι καλό να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο.

Τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να μιλήσουμε για τα παραπάνω προβλήματα μας στην οικογένεια ή τους φίλους μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αυτοί τον ρόλο του ψυχοθεραπευτή .

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία παροχής θεραπευτικής βοήθειας, κατά την οποία χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες τεχνικές φροντίδας από τον ψυχολόγο -κυρίως μέσω συνομιλίας-, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν βοήθεια με υψηλή αποτελεσματικότητα, μεγάλης διάρκειας, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών, όπως είναι συναισθηματική πίεση και ο πόνος, το άγχος, τα προβλήματα σε μια συντροφική σχέση, οι φοβίες, το ενδεχόμενο ή το γεγονός μιας σημαντικής απώλειας, ή μια κλινική συνθήκη (π.χ. διαταραχές προσωπικότητας).

Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκπλήρωση των αιτημάτων και προσδοκιών του ανθρώπου για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση του εαυτού του. Το γεγονός ότι κάποιος αναγνωρίζει την ανάγκη του για βοήθεια και αναζητά επαγγελματική βοήθεια είναι σημάδι της εσωτερικής του δύναμης και της αποφασιστικότητας του/της να ζήσει μια παραγωγική και γεμάτη νόημα ζωή!

Τι θα κερδίσω με την ψυχοθεραπεία και την επίσκεψη σε ψυχολόγο

ψυχοθεραπευτής

Μιλώντας με τον ψυχολόγο του κάποιος μπορεί να κατανοήσει και να ανακαλύψει τους στόχους που θέλει να φτάσει στη ζωή του αλλά και να κατανοήσει την πρόοδο που κάνει για να τους πετύχει. Πολλές φορές είναι δύσκολο ή ο άνθρωπος απογοητεύετε εύκολα στην πορεία προς την εκπλήρωση κάποιου στόχου.

Στην ψυχοθεραπεία ή τη “θεραπεία μέσω του λόγου” όπως ονομάζεται , οι λέξεις και οι σκέψεις του ατόμου είναι μικρότερης συνήθως σημασίας  από ό,τι η ίδια η σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας που χτίζετε οι δύο σας μέσα από την κοινή σας πρόθεση κι επιθυμία για εκπλήρωση των στόχων.

Αυτό που τελικά μπορείς να εκπληρώσεις μέσα στην ψυχοθεραπεία κα τη συνεργασία με έναν ψυχολόγο είναι ότι κάποιος θα μπορέσει να εξερευνήσει και να φωτίσει σε βάθος όλες τις πηγές των εσωτερικών και διαπροσωπικών συγκρούσεων και των ανικανοποίητων περιοχών της ζωή του.

Οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας δεν λένε στον πελάτη τους τι να κάνει και δεν δίνουν συμβουλές. Δεν κάνουν πλύση εγκεφάλου, δεν κάνουν θαύματα, δεν διαβάζουν τη σκέψη του, δεν προβλέπουν το μέλλον και δεν αναφέρονται στα ζώδια. Δεν συνταγογραφούν φάρμακα. (Ο ψυχίατρος είναι ο μόνος υπεύθυνος για την συνταγογράφηση φαρμάκων επειδή έχει σπουδάσει ιατρική και έχει εξειδικευτεί στην ψυχιατρική).

Εάν θέλετε βοήθεια για την εκπλήρωση τον στόχων σας τότε μπορείτε να επισκεφθείτε στη Κατερίνη την συμβουλευτική ψυχολόγο Λίζα Κάλφα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα επικοινωνίας!