Πώς να αντιμετωπίσουμε θλίψη των γιορτών. 

Ανέκαθεν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζονταν από έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Οι περισσότεροι τις ταυτίζουν με συναισθήματα χαράς, ελπίδας, αγάπης, ζεστασιάς, αισιοδοξίας, γιατί θα έρθουν κοντά με αγαπημένα πρόσωπα, θα προσφέρουν και θα πάρουν φροντίδα και αναγνώριση, θα διασκεδάσουν, θα απολαύσουν αγαπημένα φαγητά και γλυκά. ανάμεσα στα γέλια και τις χαρμόσυνες ευχές, μπορεί να φωλιάσει η θλίψη.

Αν το νιώσετε, μη σας τρομάξει. Αν αισθανθείτε ότι το παιδί σας έχει λόγους να βιώνει συναισθήματα λιγότερο χαρωπά, μην πανικοβληθείτε. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν όλα σωστά. Αυτό που χρειάζεται είναι γνώση και η κατάλληλη στήριξη.

Τι μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά όμως μέσα στο γενικότερο κλίμα της χαράς; 

Ίσως ένα διαζύγιο και η δυσκολία να είσαι κοντά με τα παιδιά σου. Ο θάνατος ενός αγαπημένου σου προσώπου. Η επέτειος ενός θανάτου ή ο χωρισμός από ένα αγαπημένο πρόσωπο, η ανάμνηση του οποίου γίνεται πιο έντονη κοντά στα Χριστούγεννα. Άλλοι λόγοι είναι τα Οικονομικά προβλήματα και χρέη που μπορούν να γίνουν χειρότερα από τις δαπάνες των Χριστουγέννων ή μπορεί να δημιουργήσουν θλίψη επειδή «τέτοιες μέρες» δεν σας προσφέρουν τη δυνατότητα να γιορτάσετε όπως θα θέλατε. Κάποιοι γιατί έχουν μείνει άνεργοι. Μοναξιά – έλλειψη φίλων και οικογένειας την εορταστική περίοδο μπορεί να φέρει επιπρόσθετα αρνητικά συναισθήματα και τάση για απομόνωση. 

Ο καθένας από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή του έχει ήδη δοκιμάσει ή θα δοκιμάσει κάποιο από αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα. Μερικά από αυτά συνδέονται με τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, επειδή έτυχε να συμβούν αυτήν την περίοδο ή επειδή οι μέρες αυτές επιτείνουν τις απώλειες. Εντούτοις, με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι εμπειρίες μπορούν να ξεχαστούν ή να μετατραπούν σε κάτι θετικό, μιας και όλα τα πράγματα στη ζωή μας έχουν δυο όψεις. 

Κρατήστε χαμηλά τις προσδοκίες σας.

Παραδοσιακά, οι περισσότεροι έχουμε υιοθετήσει συγκεκριμένες προσδοκίες για την εικόνα που «είθισται» να έχουμε κατά την περίοδο των εορτών, το πώς συνηθίζουμε να φερόμαστε και τι δραστηριότητες θα «πρέπει» να ακολουθούμε. Κανείς όμως, δεν είναι υποχρεωμένος να συμβαδίζει αναγκαστικά με τα ανωτέρω, αν ο ίδιος δεν αισθάνεται ότι το επιθυμεί πραγματικά. Προσπαθήστε να μην θέτετε μεγαλύτερες προσδοκίες, από όσες μπορείτε να ανταπεξέλθετε, πάντα με γνώμονα τη δική σας ψυχική ασφάλεια.

Επιλέξτε φέτος κάτι διαφορετικό.

Οι επαναληπτικές συνήθειες, τις οποίες πολλοί ακολουθούν κατά τη διάρκεια των εορτών, εξουθενώνουν συχνά τον οργανισμό, καθώς στερούνται ενδιαφέροντος και ποικιλίας. Όταν αισθάνεστε ότι σας καταβάλλει η ρουτίνα, επιλέξτε να ασχοληθείτε με κάτι διαφορετικό. Μια εναλλακτική δραστηριότητα θα σας αναζωογονήσει, προσφέροντάς σας νέες προοπτικές σκέψης. 

Κάντε έναν προϋπολογισμό στα χρήματά σας.

Η οικονομική δυσχέρεια μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ σοβαρό παράγοντα θλίψης στις γιορτές, καθώς μας κάνει ευάλωτους στην απόφαση, ή όχι, μιας αγοράς ή μιας δραστηριότητας. Ένας σωστός προϋπολογισμός των οικονομικών θα περιορίσει το άγχος, καθώς θα σας υποδείξει τα χρηματικά σας όρια. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τις καταστάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά. 

Αφήστε στην άκρη τις ασήμαντες λεπτομέρειες.

Οι παραδόσεις των Χριστουγέννων είναι εμπλουτισμένες από μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες συχνά μας δημιουργούν ανασφάλεια για το αν θα τα καταφέρουμε κι εμείς να φανούμε αντάξιοί τους. Δεν υπάρχει αντικειμενική εικόνα για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το τέλειο γιορτινό δείπνο, ώστε να προσθέσει κάτι περισσότερο στο εορταστικό πνεύμα των ημερών ή να κάνει τους γύρω σας να σας «αγκαλιάσουν» περισσότερο. Σημασία έχει να αισθάνεστε εσείς ότι η προσπάθειά σας αντικατοπτρίζει εκείνο που επιθυμούσατε, με βάση πάντα τα δεδομένα που έχετε να διαχειριστείτε. Μην μπαίνετε σε μονοπάτια άλλων, διότι ο κάθε ένας είναι ξεχωριστός και εκφράζει την δική του «τελειότητα», με τον μοναδικό του τρόπο.

Γίνετε εθελοντές.

Η περίοδος των εορτών είναι σίγουρα μια ευκαιρία να αναδείξετε κρυμμένες πτυχές του εαυτού σας, οι οποίες είχαν καταπιεστεί το προηγούμενο διάστημα. Αναζητήστε διεξόδους στον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία και αφήστε τον εαυτό σας να συνεισφέρει με πράξεις ευγένειας προς τους περισσότερο αδύναμους συνανθρώπους μας. Η κοινωνική προσφορά είναι ένα δυνατό συναίσθημα, το οποίο κινητοποιήσει σώμα και πνεύμα και μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη χαμένη σας ελπίδα. 

Μιλήστε με έναν ειδικό για τα συναισθήματά σας.

Η συζήτηση με τα κοντινά σας πρόσωπα μπορεί να ελαφρύνει λίγο τη σκέψη σας, αλλά ίσως να μην είναι αρκετή για να απαλύνει τη θλίψη που τυχόν αισθάνεστε. Μια προσέγγιση από έναν ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει να «τακτοποιήσετε» σε έναν πρώτο βαθμό τον συναισθηματικό σας κόσμο και αυτό, αποτελεί το πρώτο βήμα για την διέξοδο από την ψυχική σας φόρτιση. Αν νιώθετε την ανάγκη μιας επαγγελματικής συμβουλής, δώστε της την απαραίτητη σημασία και στη συνέχεια, αναζητήστε τη βοήθεια που χρειάζεστε, κάνοντας το δικό σας δώρο στον εαυτό σας αυτές τις γιορτές. 

Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια μπορείτε να επισκεφθείτε στη Κατερίνη την συμβουλευτική ψυχολόγο Λίζα Κάλφα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα επικοινωνίας!