Είναι γεγονός πως η τεχνολογία μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους,
να τους επιμορφώσει, να τους ψυχαγωγήσει, να τους μεταφέρει, έστω και εικονικά, σε τόπους που σε κάποιες άλλες εποχές ήταν αδύνατο να συμβεί.
Παρ’ όλα αυτά η εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου σχετίζεται με:
- Μειωμένη ή προβληματική επικοινωνία.
- Διαταραχές ύπνου.
- Άγχος.
- Εριστικότητα.
- Κατάθλιψη.
- Καταναγκάστηκες σκέψεις.
- Κοινωνική φοβία.
- Μειωμένη σχολική επίδοση.
- Αδυναμία προσοχής σε μη ιντερνετικά ερεθίσματα.
- Μοναξιά.
- Απομόνωση.
- Υπερφόρτωση ανεπεξέργαστών πληροφοριών.
Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και εμείς αποδεχόμαστε τις αλλαγές που φέρνει χωρίς δεύτερη σκέψη, μήπως όμως η ευτυχία μας περνάει σε δεύτερη μοίρα?
Καλό είναι διεκδικήσουμε ξανά τα διαλείμματα ώστε να έχουμε περισσότερη συνειδητότητα και να θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και όρια στη συνδιαλλαγή μας με την τεχνολογία. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καλλιεργήσουμε περισσότερο την επαφή μας με τους άλλους ανθρώπους και να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας χωρίς το άγχος και τη μοναξιά που συνοδεύουν την ψηφιακή ζωή.
Η αναζήτηση της ευτυχίας στον ψηφιακό κόσμο
Οι νέοι άνθρωποι περνούν έξι ή περισσότερες ώρες καθημερινά στο κινητό τους για παράδειγμα και το 50% των εφήβων αισθάνονται εξαρτημένοι από αυτές τις συσκευές. Ο μέσος χρήστης ανοίγει τη συσκευή του κινητού του τηλεφώνου 46 φορές την ημέρα, αλλά λίγες από αυτές τις φορές είναι για να κάνει κάτι χρήσιμο, όπως να ψάξει την τοποθεσία ενός εστιατορίου. Τις υπόλοιπες το ανοίγει επειδή ήρθε κάποια ειδοποίηση ή επειδή νομίζει ότι άκουσε έναν ήχο ειδοποίησης. Αυτές οι μικρές διακοπές κοστίζουν.Όταν η προσοχή μας αποσπάται από κάποια δραστηριότητα όπως για παράδειγμα από την εργασία μας, ακόμα και για ένα λεπτό, ενδέχεται να διακόψει την ομαλή λειτουργία της βραχυπρόθεσμης μας μνήμης, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε τις ιδέες ή τις προθέσεις που είχαμε.
Είναι φρόνιμο να αποφύγουμε τη δαιμονοποίηση της τεχνολογίας
γιατί δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε ολοκληρωτικά τη χρήση της και ίσως κάτι τέτοιο να μην είναι απαραίτητο για να βρούμε την ευτυχία. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι άνθρωποι που έκαναν γνωριμία μέσω διαδικτύου και που είχε άριστη εξέλιξη στη ζωή τους. Ή κάποιοι άλλοι πάλι, που ανέπτυξαν και εξέλιξαν τη ζωή τους σε πολλούς τομείς, χρησιμοποιώντας συνετά τα οφέλη τις τεχνολογίας. Η τεχνολογία δεν είναι το αγκάθι που χρειάζεται να αποβάλλουμε από τον οργανισμό μας, είναι ένα εργαλείο που απλώς χρειάζεται να μάθουμε να χρησιμοποιούμε πιο αποτελεσματικά.
Πώς να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ενσυνείδητα
Το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος είναι η εμπρόθετη χρήση της τεχνολογίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μια σειρά αποφάσεων σε σχέση με το πότε, το πώς και το γιατί να χρησιμοποιεί κάποιος την τεχνολογία. Ένας καλός τρόπος είναι να αποκλείσετε όλες τις ειδοποιήσεις εκτός από τις απολύτως απαραίτητες. Και σε δεύτερο χρόνο ασχοληθείτε με τις υπόλοιπες, τις λιγότερο σημαντικές. Κάλο επίσης είναι να μπαίνετε στις ιστοσελίδες του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, κοινωνικής δικτύωσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας τρεις φορές την ημέρα. Οι άνθρωποι που δεν ελέγχουν διαρκώς τα emails τους δηλώνουν λιγότερο αγχωμένοι και επομένως έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου, πιο ποιοτικές κοινωνικές σχέσεις και βρίσκουν περισσότερο νόημα στη ζωή τους.
Αν η ιδέα της «αποσύνδεσης», σας κάνει να αισθάνεστε νευρικότητα, αναρωτηθείτε για ποιο λόγο,
Ίσως σας τρομάζουν οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, τον τρόπο που μπορεί να επηρεαστεί η προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Ή ενδεχομένως, η παράλληλη ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες σας κάνει να αισθάνεστε πολυάσχολοι και απαραίτητοι.Στην πραγματικότητα, πολλές από τις διακοπές που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνολογίας προέρχονται από άλλους ανθρώπους, οι οποίοι αποσπούν την προσοχή μας επειδή επιθυμούμε την επαφή και την επικοινωνία.
Η επιθυμία για ανθρώπινη επαφή είναι μια καλή πυξίδα:
χρειάζεται να αποδεχόμαστε την χρήση της τεχνολογίας όταν μας συνδέει με άλλους ανθρώπους, αλλά να αλλάζουμε τη στάση μας απέναντί της, όταν διαπιστώνουμε ότι συμβαίνει το αντίθετο. Με λίγα λόγια, χρειαζόμαστε χρόνο offline. Η απομάκρυνση από τις συσκευές μπορεί να βελτιώσει την δυνατότητα συγκέντρωσης, συνεργασίας, μάθησης, και δημιουργίας κοινωνικών σχέσεων. Τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών δείχνουν ότι τα σύγχρονα παιδιά χρειάζεται να αποσυνδέονται συχνά, προκειμένου να μην συγχέουν τον πραγματικό με τον εικονικό κόσμο.
Η ζωή με την τεχνολογία είναι γεμάτη από αποφάσεις.
Μικρές αποφάσεις που μας φαίνονται ασύνδετες και αδιάφορες μπορεί να είναι καθοριστικές για την παραγωγικότητα και τελικά την ευτυχία μας .
Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια μπορείτε να επισκεφθείτε στη Κατερίνη την συμβουλευτική ψυχολόγο Λίζα Κάλφα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα επικοινωνίας!