Πώς να ξέρετε εάν πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο

Πότε να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο

Είναι ώρα να λάβετε βοήθεια;

Η ζωή είναι σπάνια χωρίς τις προκλήσεις της. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές καταστάσεις που μπορεί να είναι τόσο υπερβολικές που να φαίνεται αδύνατο να προχωρήσουμε.

Είτε πρόκειται για το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου είτε για δυσβάσταχτα συναισθήματα άγχους, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η βοήθεια είναι διαθέσιμη για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Μάθετε τους πιο συχνούς λόγους που οι άνθρωποι βλέπουν έναν ψυχολόγο.

Απώλεια

Ο θάνατος είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής, αλλά αυτό δεν καθιστά ευκολότερη την αντιμετώπισή του. Ο καθένας χειρίζεται την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου διαφορετικά.

Η θλίψη ανοιχτή ή ιδιωτική είναι και τα δύο κοινά, αλλά η αποφυγή της πραγματικότητας της απώλειας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα, παρατεταμένα προβλήματα.

Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τους κατάλληλους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το θάνατο κάποιου κοντινού σας προσώπου.

Άγχος και ανησυχία

Ορισμένες πτυχές της ζωής μας είναι αγχωτικές και πολλές καταστάσεις – από μια συνέντευξη εργασίας έως προβλήματα σχέσεων – μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε άγχος.

Το άγχος και η ανησυχία, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη και μια σειρά άλλων προβλημάτων.

Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος και την ανησυχία βρίσκοντας την πηγή ή την αιτία των προβλημάτων σας, καθώς και κατάλληλους τρόπους για να τα ξεπεράσετε.

Κατάθλιψη

Τα έντονα συναισθήματα ανικανότητας ή απελπισίας είναι κοινά σημάδια κατάθλιψης.

Ενώ μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορείτε απλά να «ξεφύγετε» από την κατάθλιψη, σπάνια συμβαίνει.

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή διαταραχή ψυχικής υγείας όπου οι άνθρωποι χάνουν το ενδιαφέρον τους για πράγματα, βιώνουν κόπωση και συχνά έχουν πρόβλημα στη διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Οι ψυχολόγοι μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την πηγή της κατάθλιψης – συχνά το πρώτο βήμα για να αισθανθείτε καλύτερα, αλλά και τις αρνητικές σκέψεις.

Φοβίες

Το να φοβάστε τα ύψη και τις αράχνες είναι κοινές φοβίες, αλλά μερικοί ασυνήθιστοι και αβάσιμοι φόβοι μπορούν να δημιουργήσουν ουσιαστικά προβλήματα στη ζωή σας. Για παράδειγμα, η σιτοφοβία (φόβος για φαγητό) μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ένας έμπειρος ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να ξεπερνάτε τους φόβους σας, ώστε να μπορείτε να ζήσετε χωρίς πολυφοβία (φόβος πολλών πραγμάτων) ή φοβοφοβία (φόβος του φόβου).

Θέματα οικογένειας και σχέσεων

Οι σχέσεις, είτε οικογενειακές, προσωπικές ή εργασιακές, έχουν τα σκαμπανεβάσματα τους. Ενώ οι σχέσεις μπορούν να είναι μερικά από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή, μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή άγχους και προβλημάτων.

Η συνεργασία με έναν ψυχολόγο, είτε ατομικά είτε σε ομαδικό περιβάλλον, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των ρυτίδων που μπορούν να σχηματιστούν ακόμη και στις πιο ισχυρές σχέσεις.

Ανθυγιεινές συνήθειες και εθισμοί

Ορισμένες ανθυγιεινές συνήθειες – όπως το κάπνισμα, το ποτό και η χρήση ναρκωτικών – χρησιμοποιούνται συχνά για να ξεφύγει κανείς από μεγαλύτερα υποκείμενα προβλήματα ή για αυτοθεραπεία.

Ενώ ο ψυχολόγος σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε άμεσα και αφορούν την υγεία σας, όπως:

  • εθισμοί
  • διατροφικές διαταραχές
  • διαχείριση άγχους
  • προβλήματα ύπνου

Βελτίωση απόδοσης

Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους επιτυγχάνουν τους στόχους τους οπτικοποιώντας τους πρώτα.

Οι αθλητές συχνά προετοιμάζονται ψυχικά για έναν διαγωνισμό με τόση ένταση όσο εκπαιδεύουν φυσικά το σώμα τους. Άλλοι χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική για να προετοιμαστούν προληπτικά για τις προκλήσεις της ζωής.

Ακριβώς όπως θα κάνατε πρόβα σε μια ομιλία προτού την πραγματοποιήσετε, ο ψυχολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για μεγάλα γεγονότα, ώστε να μπορείτε να αποδώσετε στα καλύτερά σας, είτε πρόκειται για Ολυμπιακούς είτε για μια συνέντευξη εργασίας.

Ψυχική διαύγεια

Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ψυχική σας διαύγεια ενεργώντας ως ένα αμερόληπτο σύνολο αυτιών. Συχνά, οι άνθρωποι βρίσκουν τις δικές τους λύσεις μόνο ακούγοντας τους εαυτούς τους να μιλούν δυνατά στη θεραπεία.

Η απλή δημοσίευση των προβλημάτων βοηθάει πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν τη διανοητική τους διαύγεια, να είναι πιο ικανοί να συγκεντρωθούν και να προσανατολιστούν περισσότερο στις εργασίες τους. Οι ψυχολόγοι εκπαιδεύονται για να είναι εξαιρετικοί ακροατές.

Ψυχικές διαταραχές

Μερικές φορές πολλαπλά συμπτώματα προκαλούνται από μεγαλύτερα προβλήματα.

Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους. Συχνά μεταμφιέζονται ως κάτι άλλο και μπορούν να αποκαλυφθούν μόνο με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Ορισμένες ψυχικές διαταραχές με διάφορα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • διπολική διαταραχή
  • έντονη καταθλιπτική διαταραχή
  • σχιζοφρένεια
  • διαταραχή μετατραυματικού στρες

Βρίσκοντας τη σωστή βοήθεια

Ένας ψυχολόγος μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την υγεία σας.

Βοηθώντας σας να έχετε καθαρό μυαλό και να διαχειριστείτε οποιοδήποτε άγχος, ανησυχία, φοβία και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ζωή σας και να σας κρατήσει απαλλαγμένο από συμπτώματα κατάθλιψης και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε έναν τοπικό ψυχολόγο και να ξεκινήσετε μια σχέση ανοιχτή, επικοινωνιακή και ευημερούσα. Μετά από αυτό, έχει να κάνει με τη συνεργασία για να μεγιστοποιήσετε την ψυχική σας υγεία και να σας βοηθήσουμε να ζήσετε μια καλύτερη ζωή.

Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια μπορείτε να επισκεφθείτε στη Κατερίνη την συμβουλευτική ψυχολόγο Λίζα Κάλφα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα επικοινωνίας!