ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Ο Αυτισμός είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.

Που επιδρά ο αυτισμός στον άνθρωπο

Ο αυτισμός επιδρά στην φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου στις περιοχές της κοινωνικής αντίδρασης και της επικοινωνίας. Τα παιδιά και οι ενήλικες με αυτισμό έχουν τυπικές δυσκολίες στην λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, την κοινωνική συναναστροφή και τις δραστηριότητες παιχνιδιού και ελεύθερου χρόνου. Η διαταραχή τους δυσκολεύει να επικοινωνήσουν με τους άλλους και να σχετιστούν με τον έξω κόσμο. Σε μερικές περιπτώσεις, επιθετικότητα και αυτο-τραυματιστικές συμπεριφορές μπορεί να εμφανιστούν. Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κορμού (χτύπημα χεριών, περιστροφές κλπ) ασυνήθιστες αντιδράσεις σε ανθρώπους ή ελκυστικότητα σε αντικείμενα και αντίσταση στις αλλαγές στις ρουτίνες. Μπορεί επίσης να εμφανίζουν ευαισθησία στις 5 αισθήσεις της όρασης, ακοής, αφής, όσφρησης και γεύσης.

Τι προκαλεί τον Αυτισμό

Οι ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν δαπανήσει τεράστιο χρόνο και ενέργεια για αυτή την σοβαρή ερώτηση. Ιατρικοί ερευνητές δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις για τις ποικίλες φόρμες του αυτισμού. Παρότι δεν είναι ακόμη γνωστή μια ιδιαίτερη αιτία του αυτισμού, η έρευνα δείχνει διαφορές στον εγκέφαλο και την βιολογικότητα των αυτιστικών ατόμων. Σε πολλές οικογένειές υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει ένα μοντέλο αυτισμού ή σχετιζόμενων διαταραχών -που προτείνει ότι υπάρχει γενετική βάση της διαταραχής- παρότι κανένα γονίδιο δεν έχει άμεσα σχετιστεί με τον αυτισμό Αυτή η γενετική βάση πιστεύεται από τους ερευνητές ότι είναι πάρα πολύ σύνθετη, πιθανότερα εμπλέκοντας πολλά γονίδια σε αυτή την συνθετότητα.

Πολλές διαχρονικές θεωρίες γύρω από την αιτία του αυτισμού έχουν αποδειχθεί λανθασμένες. Ο αυτισμός δεν είναι ιατρική ασθένεια. Τα αυτιστικά παιδιά δεν είναι παιδιά που βρίσκονται εκτός ορίων γιατί επέλεξαν να μην εμφανίσουν πιο δομημένη συμπεριφορά. Εκτενέστερα, κανένα γνωστό ψυχολογικό δεδομένο της ανάπτυξης του παιδιού (πχ ένα αρνητικό συμβάν στην ζωή του παιδιού) δεν δείχνει να προκαλεί αυτισμό.

Πως γίνεται διάγνωση του αυτισμού

Η διάγνωση του αυτισμού πραγματοποιείται από παιδοψυχιάτρους, παιδονευρολόγους και παιδίατρους Αναπτυξιολόγους. Γενικώς, αποφεύγεται να δίδεται η διάγνωση σε πολύ μικρή ηλικία, μιας και η παρουσία ή απουσία των διαγνωστικών κριτηρίων δεν είναι ξεκάθαρη. Γι’ αυτό τον λόγο ειναι πολύ σημαντική η επιμονή του γονέα να παρατηρεί και να προβληματίζεται για πιθανές ανησυχητικές εκδηλώσεις του παιδιού ήδη από την βρεφική ηλικία.

Θεραπεύεται ο αυτισμός;

Αν και ο αυτισμός δεν μπορεί να θεραπευτεί, υπάρχουν ωστόσο θεραπευτικές παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθούν τα άτομα με αυτισμό να αποκτούν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και να βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής τους. Καθώς υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κλινικής έκφρασης και προβλημάτων που συνδέονται με τον αυτισμό, έτσι υπάρχει και μία μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών παρεμβάσεων.