ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες. Η κατάθλιψη διαφέρει από την Κλινική Κατάθλιψη η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου.

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν το πώς αισθάνεστε, σκέφτεστε και χειρίζεστε καθημερινές δραστηριότητες, όπως ο ύπνος, το φαγητό και η εργασία.

Αίτια Κατάθλιψης

Συνηθισμένα αίτια κατάθλιψης είναι οι τραυματικές εμπειρίες, οι αφόρητα ψυχοπιεστικές συνθήκες διαβίωσης, οι σοβαρές ψυχικές συγκρούσεις, το πένθος, η κοινωνική απομόνωση, τα σοβαρά προβλήματα υγείας, το γήρας, οι φαρμακευτικές παρενέργειες, η κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, η ιδιοσυγκρασία, γονιδιακοί παράγοντες, μεταβολικά νοσήματα, νευροεκφυλιστικές παθήσεις και εστιακές ή διάσπαρτες βλάβες του εγκεφάλου.

Σημάδια Κατάθλιψης

  • Δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι
  • Δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για τις αγαπημένες σας ασχολίες
  • Σας κυριεύουν συναισθήματα απελπισίας και φόβου
  • Έχει αλλάξει η όρεξη σας
  • Δεν δείχνετε υπομονή και την ίδια προσοχή με παλιά στα αγαπημένα σας πρόσωπα

Αντιμετώπιση Κατάθλιψης

Η πρόοδος των νευροεπιστημών και η διαρκώς αυξανόμενη κατανόηση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών λειτουργίας του εγκεφάλου, η γενναία επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών από την πλευρά της φαρμακευτικής βιομηχανίας, αλλά και η αλματώδης εξέλιξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας οδήγησαν τις τελευταίες δεκαετίες στην ανάπτυξη βιολογικών θεραπειών για την κατάθλιψη, που σε συνδυασμό με τις διάφορες ψυχοθεραπευτικές-υποστηρικτικές μεθόδους, οδηγούν πλέον σε σημαντικά υψηλά ποσοστά επιτυχούς αντιμετώπισης του διογκούμενου στη σύγχρονη κοινωνία προβλήματος της κατάθλιψης.

Ο ρόλος της Ψυχοθεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. βοηθά κυρίως στην μείωση των συμπτωμάτων. Μια τέτοια βελτίωση οδηγεί με την σειρά της στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων

Για να έχει ο ασθενής με κατάθλιψη την κατάλληλη θεραπεία είναι καλό να επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας έτσι ώστε εκτός από σωστή και αποτελεσματική θεραπεία να έχει και τη σωστή φαρμακευτική αγωγή

Font Resize
Contrast