Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες. Η κατάθλιψη διαφέρει από την Κλινική Κατάθλιψη η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου.
Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν το πώς αισθάνεστε, σκέφτεστε και χειρίζεστε καθημερινές δραστηριότητες, όπως ο ύπνος, το φαγητό και η εργασία.
Αίτια Κατάθλιψης
Συνηθισμένα αίτια κατάθλιψης είναι οι τραυματικές εμπειρίες, οι αφόρητα ψυχοπιεστικές συνθήκες διαβίωσης, οι σοβαρές ψυχικές συγκρούσεις, το πένθος, η κοινωνική απομόνωση, τα σοβαρά προβλήματα υγείας, το γήρας, οι φαρμακευτικές παρενέργειες, η κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, η ιδιοσυγκρασία, γονιδιακοί παράγοντες, μεταβολικά νοσήματα, νευροεκφυλιστικές παθήσεις και εστιακές ή διάσπαρτες βλάβες του εγκεφάλου.
Σημάδια Κατάθλιψης
- Δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι
- Δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για τις αγαπημένες σας ασχολίες
- Σας κυριεύουν συναισθήματα απελπισίας και φόβου
- Έχει αλλάξει η όρεξη σας
- Δεν δείχνετε υπομονή και την ίδια προσοχή με παλιά στα αγαπημένα σας πρόσωπα
Αντιμετώπιση Κατάθλιψης
Η πρόοδος των νευροεπιστημών και η διαρκώς αυξανόμενη κατανόηση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών λειτουργίας του εγκεφάλου, η γενναία επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών από την πλευρά της φαρμακευτικής βιομηχανίας, αλλά και η αλματώδης εξέλιξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας οδήγησαν τις τελευταίες δεκαετίες στην ανάπτυξη βιολογικών θεραπειών για την κατάθλιψη, που σε συνδυασμό με τις διάφορες ψυχοθεραπευτικές-υποστηρικτικές μεθόδους, οδηγούν πλέον σε σημαντικά υψηλά ποσοστά επιτυχούς αντιμετώπισης του διογκούμενου στη σύγχρονη κοινωνία προβλήματος της κατάθλιψης.
Ο ρόλος της Ψυχοθεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. βοηθά κυρίως στην μείωση των συμπτωμάτων. Μια τέτοια βελτίωση οδηγεί με την σειρά της στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων
Για να έχει ο ασθενής με κατάθλιψη την κατάλληλη θεραπεία είναι καλό να επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας έτσι ώστε εκτός από σωστή και αποτελεσματική θεραπεία να έχει και τη σωστή φαρμακευτική αγωγή. Ο ψυχολόγος στη Κατερίνη Λίζα Κάλφα μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της Κατάθληψης